SOTERIA
SOTERIA
L-S: 09:00-19:00
Duminica zi libera!

Psihosomatica

Te-ai intrebat vreodată care e legatura între minte și corp?

 

Exista oare o astfel de legătură ?

CE ESTE PSIHOSOMATICA ?

       Termenul „psihosomatica” vine din greaca psyche – sufletul + soma – corp şi este folosit pentru a se referi la boala fizică, provocată de anumite cauze psihologice. Potrivit statisticilor de la 42 până la 60% din totalul pacienţilor, care vizitează cabinetele medicilor somatici, se referă la grupul psihosomatic. Principiul de bază, în cadrul unor astfel de cazuri constă în indivizibilitatea  laturei fizice şi a laturei mentale. Chiar şi Platon a declarat: „În cazul în care întregul se simte rău, partea sa componentă nu poate fi sănătoasă.” Organismul reacţionează la experienţa emoţională: se comprimă şi expune blocuri.          
   Bolile  psihosomatice sunt de obicei rezultate a două motive : а) reacţia la stres, şi b) conflict între motive. Simptomul este întotdeauna un paradox: pe de o parte este o modalitate de a satisface nevoia, pe de altă parte – o oportunitate de a o bloca. Boala poate fi privită ca o metaforă: ce vrea să-i spună omului simptomul lui? Care sunt beneficiile obţinute din boala? Adesea, simptomul este un beneficiu pentru pacient în atingerea anumitor scopuri, care de obicei sunt inconştiente.
   Există părere că durerea psihologică „se transformă” în afecţiunile fizice, care sunt, în general, mai bine tolerate decât realizarea înfrângerii sale în căutarea demnităţii personale, valorii propriei personalităţi. Este mult mai uşor să spui că ai un ulcer decât să accepţi că eşti o persoană nerealizată. 90-95% din toate afecţiunile fizice sunt cauzate de motive psihologice. Chiar şi astfel de boli „obiective” ca infecţii virale sau bacteriene sunt asociate cu starea psihologică a omului.

Stresul şi frustrarea scad imunitatea şi rezistenţa, deschid uşile infecţiei.

În psihologie, boala psihosomatica este o boală a organelor interne sau a sistemelor întregului organism, care apare din cauza impactului factorilor emoţionale şi mentale. Bolile psihosomatice sunt de natură psihogenă. În viaţa de zi cu zi, ne-am deprins să spunem că astfel de afecţiuni au  apărut în baza „tulburărilor nervoase”. Boala ne semnalează înstrăinarea de sine. Nu o putem vindeca decât daca ne reimprietenim cu noi însine. Boala este rodul unor convingeri false adânc înrãdãcinate în fiinţa celui bolnav. Atat de adânc încât ajung sã ia forme materiale si sã se manifeste la nivelul corpului fizic.